Biografia
Kompozycje
Recenzje
Płyty
Mp3
video
Foto-Album
Kontakt




RECENZJE

"„Anty-Rublow”, czyli (nie)obecność Boga" Teatr nr 1/2011, styczeń 2011r., 2.01.2011r.
Miłość trzeba wytęsknić Rzeczpospolita, 04.02.2009r.
Rewelacja Dziennik wschodni, 01.02.2009r.
Nie bulwersować. Bawić!!! ArtPapier, 01.03.2007r.
"Co pozostaje? O "Pułapce" T. Różewicza." Łucja Demby, "Estetyka i Krytyka" 2007 nr 1 (12) , 2007r.
Wirtualne życie Demonów. Wokół wątku "diabłów z Loudun". Ł. Demby, Studia Filmoznawcze, 2006r.
Muzyczny hołd Janowi Pawłowi II Twoja muza, nr 3/2005, s.57, 2005r.
Szopka z duchem Gazeta pomorska, 06.01.2001r.
Koncert na wysokim poziomie Interia, 10.07.2000r.
Klient wiedźm Gazeta Wyborcza, 30.03.1999r.
Lokomotywa Pani, 01.05.1998r.
Rapująca Lokomotywa Rzeczpospolita, 04-10.04.1998r.
Piotr Salaber na "Lokomotywie" Express Magazyn, 06-08.02.1998r.
"Lokomotywa" i inne piosenki dla dzieci Bydgoski Informator Kulturalny, luty 1998r.
Skrzypce w roli kotka Gazeta Wyborcza, 23.12.1997r.


WYWIADY

Salaber: Muzyka miała być moim hobby, a nie mogę bez niej żyć Gazeta Wyborcza, 2.01.2015r.
Mówi Piotr Salaber Ruch Muzyczny nr 11/2013, 26.05.2013r.
Kompozytor Piotr Salaber o premierze w Petersburgu i nie tylko http://www.wiadomosci24.pl, 14.11.2011r.
Wolę tradycyjnie... Kraków, 19.05.2011r.
Teatr jest mi najbliższy www.thlux.pl, 01.09.2009r.
Rozmowa z Piotrem Salaberem www.muzykafilmowa.pl, czerwiec 2009r.
Dekompozytor Gentleman, marzec 2009r.
Mieszkam w samochodzie Autobiznes, 04-10.12.2007r.
Co dobrego mówi: Piotr Salaber www.poranne.pl, 15-21.06.2007r.
Muzyka - moje przeznaczenie Moda i styl nr 15, jesień, 2007r.
Muzyka bez formy Twoja Muza, listopad 2006r.
Kryterium prawdy Bydgoski Informator Kulturalny, maj 2006r.
O diecie, muzyce i psach na Celebes Gazeta Pomorska, 17.09.2005r.
Muzyka - moja pasja wywiad przeprowadzony w Warszawie, 16.09.2005r.
Ku pamięci Bydgoski Informator Kulturalny, maj 2005r.
Msza z rozterką Gazeta Pomorska, 03.04.2005r.
Muzyka wszechświata Przewodnik Katolicki, 03.04.2005r.
Moje wakacje. Kobiece kształty Gazeta Pomorska, 04.08.2004r.
Przesłuchanie: Piotr Salaber Dziennik Wschodni, Lublin, 27.02.2004r.
Kariera: Praca - marzenie: Pianista CKM, marzec 2003r.
W samochodzie, pod wodą i w łózku Gazeta Pomorska, 27.09.2002r.
Kompozycja dźwięku, ruchu i koloru Bydgoski Informator Kulturalny, październik 2001r.
...zachować proporcje Ilustrowany Kurier Polski, 23.03.2001r.
Najlepiej wypoczywam pracując Bydgoski Informator Kulturalny, wrzesień 2000r.
W zgodzie z naturą, w harmonii z wszechświatem. Bydgoski Informator Kulturalny, wrzesień 1998r.
Laureaci bik-u za 1997 rok. Piotr Salaber a "Lokomotywa" Bydgoski Informator Kulturalny, luty 1998r.


ARTYKUŁY

W przestworzach muzyki, czyli o przekraczaniu granic. Twórczość teatralna Piotra Salabera Czasy-Muzyka-Twórcy na Pomorzu i Kujawach, red. Michał Zieliński, Akademia Muzyczna w Bydgoszczy im. Feliksa Nowowiejskiego , 20.12.2014r.
Wiedza i emocje Polish Market, październik 2007r.
Niedziela Piotra Salabera Gazeta Wyborcza, Bydgoszcz, 29.09.2006r.
Salaber pisze muzykę do horroru Gazeta Wyborcza, Toruń, 19.08.2005r.
Toruń. Letnie Spotkania Teatralne. Gazeta Wyborcza, Bydgoszcz, 13.08.2005r.
Msza Dziękczynna za Papieża Polaka Jana Pawła II www.pielgrzymka.xpc.pl, 05.04.2005r.
Ojcze Święty! Nie lękamy się! Gazeta Wyborcza, Bydgoszcz, 04.04.2005r.
Missa Mundana tvp.pl, 04.04.2005r.
Missa Mundana Salabera w Katedrze Bydgoskiej Gazeta Wyborcza, Bydgoszcz, 02-03.04.2005r.
Salaber jako pomost Gazeta Pomorska, Bydgoszcz, 18.03.2005r.
Jeden z piętnastu tysięcy Gazeta Pomorska, 17.02.2005r.
Bydgoska muzyka w warszawskim spektaklu Gazeta Wyborcza, Bydgoszcz, 10.12.2004r.
Opowieści z windy. Terminarz ulicznego grajka Gazeta Wyborcza, 10.09.2003r.
Co u Pana słychać? Gazeta Wyborcza, 21.02.2003r.
Piotr Salaber i Kabaret Starszych Panów. Morze, plaża i... teatr Ilustrowany Kurier Polski, 01.09.2002r.
Teatr - Scena wśród fal Newsweek Polska, 14.07.2002r.
Kariera Piotra S. Newsweek Polska, 14.10.2001r.
Muzyka na zakręcie Gazeta pomorska, 03.09.2001r.
Muzyka z ośmiu kanałów Gazeta Wyborcza, 20.08.2001r.
Menu od kuchni- "Ryba po kreolsku Piotra Salabera" Gazeta Wyborcza, 08-14.12.2000r.
Szampańskie zatyczki- "Mój pierwszy samochód". Gazeta Wyborcza, 07.12.2000r.
Człowiek otoczony dźwiękiem Dziennik Wieczorny, 29.08.2000r.
Rola przypadku w muzyce - Szkoła u Stockhausena. Gazeta Wyborcza, 22.08.2000r.
Podpatrywanie mistrza - jedyny Polak z Bydgoszczy. Gazeta pomorska, 17.08.2000r.
Piotr Salaber Express Bydgoski, 16.08.2000r.
Mistrz i "buntownicy" Gazeta pomorska, 20.08.1998r.
Piotr Salaber- Kompozytor z batutą. Halo, 02-08.12.1997r.
Pojawia się i znika. Gazeta Wyborcza, 09-10.12.1995r.
Wakacyjne Kto- gdzie- kiedy Dziennik Wieczorny


ARTYKUŁY AUTORSKIE PIOTRA SALABERA

Symbioza muzyki i dramatu - czyli kompozytor w teatrze cz. III Estetyka i krytyka nr 15/16(2008/2009) Instytut Filozofii Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2009r.
Symbioza muzyki i dramatu czyli kompozytor w teatrze cz. II Estetyka i krytyka, 13-14(2008), Instytut Filozofii Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2008r.
Polska muzyka filmowa Studia filmoznawcze, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2008r.
Symbioza muzyki i dramatu czyli kompozytor w teatrze cz. I Estetyka i krytyka, 12(1/2007), Instytut Filozofii Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2007r.
Odeszła poetka. Małgorzata Szułczyńska (1957 - 2003) Kalendarz Bydgoski, 2005r.
Po służbie w słonecznym patrolu Dziennik Wieczorny, 21-24.04.2000r.
Morskie ogórki w błękitnej grocie Express Bydgoski, 27-29.11.1998r.
Z Masztalskim i Ecikiem w Nowym Yorku Express Bydgoski, 13-15.12.1996r.
Pierwowzorem Alexis były Włoszki Ilustrowany Kurier Polski, 08-10.05.1992r.


Cykl "Oglądane przez bulaj" :

Madagaskar - Johnny Walker w rytmie reggae Ilustrowany Kurier Polski, 04-06.03.1994r.
Po bezdrożach Kenii - parada słoni na Safari Ilustrowany Kurier Polski, 25-27..02.1994r.
U podnóża piramid - śladami Miasta Śmierci i grobowców Ilustrowany Kurier Polski, 18-20.02.1994r.
Jaszczury z Komodo - zieją ogniem i zabijają spojrzeniem Ilustrowany Kurier Polski, 11-13.02.1994r.
Rytuał śmierci na Celebes - wołanie zza grobu Ilustrowany Kurier Polski, 04-06.02.1994r.
Aride, wyspa ptaków - czekoladowy Christopher i piano Chopina Ilustrowany Kurier Polski, 31.12 - 2.01.1994r.
Krakatau - krater bez fajerwerków i tender na dnie Ilustrowany Kurier Polski, 28-30.01.1994r.
Larantuka - w rytmie bębnów solo w błotnych płetwach Ilustrowany Kurier Polski, 21-23.01.1994r.
Indonezja - Surabaya z żarówką na deser Ilustrowany Kurier Polski, 14-16.01.1994r.
Seszele - meble z takamaka i wołowe taxi. Ilustrowany Kurier Polski, 07-09.01.1994r.
Sałatka z palmy i coco de mer a la dupeczka Ilustrowany Kurier Polski, 24.12.1993r.


INNE ŹRÓDŁA

Szopki bydgoskie Z. Pruss, Bydgoszcz, 2006r.
Kompozytorzy polscy 1918-2000, t. II, s.867 Anna Nowak, 2005r.
Bydgoski Leksykon Muzyczny Z. Pruss, A. Weber, R. Kuczma, Bydgoszcz, 2004r.
Bydgoski Leksykon Muzyczny Z. Pruss, A. Weber, R. Kuczma, Bydgoszcz, 2004r.
Joker. Śpiewanie na ekranie. Ł. Demby,Kultura Popularna 2004, nr 2, 2004r.
Głowy i główki czyli panoptikum bydgoskie Z. Pruss, Z. Nowak-Czarny, Bydgoszcz, 2001r.
Z notatnika kronikarza Bydgoski Informator Kulturalny, wrzesień 2000r.
Bydgoski Leksykon Teatralny Ewa Adamus-Szymborska, Zofia Pietrzak, Zdzisław Pruss, 2000r.

Początek strony


Wszelkie prawa zastrzeżone- copyright Piotr Salaber