Biografia
Kompozycje
Recenzje
Płyty
Mp3
video
Foto-Album
Kontakt




Menu od kuchni- "Ryba po kreolsku Piotra Salabera"
Gazeta Wyborcza, 08-14.12.2000r.


Kompozytor, kierownik muzyczny Teatru Polskiego w Bydgoszczy mięsa nie jada. Poleca więc danie rybne. W "Rybie po kreolsku" zasmakował na Seszelach. -Zostałem nią poczęstowany przez tubylców podczas jednej z kolacji na wyspie Mahe. Była wyśmienita, przywiozłem więc ze sobą przepis.

Składniki:
  • 4 filety z dowolnej ryby morskiej
  • 4 cebule
  • 2 duże, czerwone papryki
  • przyprawy, tj. sól, curry i ostra papryka
  • oliwa z oliwek

    Odrobinę oliwy z oliwek rozgrzewamy w brytfannie. Wysypujemy cienką warstwę posiekanej drobno cebulki, na to układamy warstwę czerwonej papryki i warstwę filetów. Ponownie warstwę cebuli, papryki i ryby. Ilość takich warstw zależy od liczby osób, które zasiądą do potrawy. Następnie dodajemy przyprawy i dusimy rybę na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu dolewając odrobinę przegotowanej wody. Zmieniając proporcje przypraw, możemy przyrządzić danie pikantne bądź łagodne, według własnych upodobań. Tak przyrządzoną "Rybę po kreolsku" podajemy z ryżem i kawałkami miąższu orzecha kokosowego (to biała masa, która daje się oddzielić od wewnętrznej części skorupy). Na deser możemy podać wiórki kokosowe smażone w cukrze.

    BIK

    Początek strony


  • Wszelkie prawa zastrzeżone- copyright Piotr Salaber